Kansanedustaja Pauliina Viitamies kirjoittaa pitkistä listoista blogissaan:

Puolueväki varmuudella tietää sen, kuinka pitkäaikaiset puolueen järjestötyössä ansioituneet ovat niitä, joiden soisi myös vaaleissa tulla valituiksi.

Tämä on erinomainen esimerkki siitä kuinka kansanedustajat ja muut johtavat poliitikot ovat sokeutuneet. Eihän sillä ole mitään väliä miten ehdokas on ansioitunut puolueen järjestötyössä. Puoluetyö ei ole se mittari, jolla ehdokkaan hyvyyttä vaaleissa mitataan. Päinvastoin, väitän jopa, että pitkä sitoutuminen puolueeseen on haitaksi ja vaarantaa perustuslain 29 pykälän noudattamisen:

Kansanedustaja on velvollinen toimessaan noudattamaan oikeutta ja totuutta. Hän on siinä velvollinen noudattamaan perustuslakia, eivätkä häntä sido muut määräykset.

Pitkät listat eivät ole demokratiaa. Puolueväki ei ole se, jolla pitää olla valta päättää missä järjestyksessä ihmisiä valitaan. Se valta on yksinomaan kansan.

Nykyisetkään listat vaaleissa eivät ole demokraattisia, mutta ainakin valintajärjestys on äänestäjien päätettävissä.

Tärkeä syy alhaiseen äänestysaktiivisuuteen on kansalaisten tunne siitä, ettei sillä ole mitään väliä. Tätä ei korjata sillä, että poistetaan vähäinenkin vaikutusvalta.

Oikea tapa korjata äänestysjärjestelmämme on ottaa käyttöön Condorcet-pohjainen järjestelmä, jollaista vaikkapa Debian-projekti on vuosia käyttänyt menestyksellisesti.

Hyviä huomioita, mutta Condorcet on myöskin ongelmallinen

Esitit hyviä huomioita, mutta pitää muistaa, että Condorcetin menetelmä ei ole suhteellinen vaan enemmistövaali. Käytännössä siis Condorcet johtaisi luultavasti kaksipuoluejärjestelmään, jossa voittaja vie koko potin. Erityisesti listavaaleja on esitetty niihin äänestyksiin, joissa nyt on käytössä suhteellinen d'Hondtin menetelmä. Jos (ja kun) vaalien suhteellisuus halutaan säilyttää, niin tilalle tulisi ottaa esimerkiksi siirtoäänimenetelmä, eikä mitään Condorcetin menetelmistä.

Sen sijaan presidentinvaaleihinhan Condorcet olisi mainio. Sillä säästettäisiin myös rahaa kun ei tarvitsisi järjestää toista kierrosta.

Comment by TommiVainikainen Thu Sep 3 20:50:48 2009
Arto Satonen pitkistä listoista

http://www.satonen.fi/2009/09/25/pitkia-listoja-ei-tarvita/:

RAY:n entisen puheenjohtajan Jukka Vihriälän esitys pitkistä listoista on suorastaan surkuhupaisa. Sekö palauttaisi luottamuksen politiikkaan, että katkaistaisiin äänestäjän ja kansanedustajan välinen suhde. Pitkissä listoissa edustaja ei valituksi tullakseen tarvitse kansan tukea, vaan ainoastaan oman poliittisen järjestönsä aktiivien tuen.

Comment by liw.fi Fri Sep 25 18:12:57 2009