Olen käymässä vanhassa kotikaupungissani, Helsingissä. On ihastuttavaa nähdä kuinka jotkin asiat muuttuvat ja toiset pysyvät. Akateeminen kirjakauppa on yhtä loistava kuin aina ennenkin ja Café Aalto on edelleen mielikahvilani Helsingissä.

Mielenkiinnolla huomasin myös, että Akateeminen on ruvennut myymään e-kirjoja. Näin maailmalla nyt jo parikin kertaa muuttaneena pidän kovasti e-kirjoista, niitä on muutoissa helppo kantaa.

Akateeminen, kuten melkein kaikki muutkin kaupat, valitettavasti myy e-kirjansa kopionestojärjestelmillä varustettuina. Tätä en sulata.

En halua kopioida kirjoja laittomasti. Sen sijaan haluan kopioida niitä laillisesti, eri tietokoneideni ja puhelimieni ja muiden värkkieni välillä, eikä minusta ole hyväksyttävää se, että julkaisija tai kauppias päättää, millä ohjelmalla ja laitteella saan kirjani lukea.

Lisäksi, jos ostan kirjan nyt ja se on kopioestetty, millä minä luen sen 20 vuoden päästä, kun kaikki laitteet ovat erilaisia, nykyiset ohjelmat eivät toimi ja Adobekin on konkurssissa?

En siis käy kauppaa Akateemisen kanssa, muuten kuin kahvilassa kaakaosta (kermavaahdolla ilman sokeria, mutta makeutusaineella).

On mahdollista, että Akateeminen myy myös e-kirjoja ilman kopioestoa. En sellaisia kirjoja löytänyt. Sen sijaan löysin e-kirjaversion Jules Vernen sukellusveneklassikosta, kolmen euron hintaan. Kirja on kuitenkin tekijänoikeusvapaa ja löytyy toimivana, vapaasti kopioitavana, ilmaisena versiona Gutenberg-projektin arkistoista. Olkaa hyvä. Tuo kopioestetty rikkoversio on huijausta, sanon minä.