Suomalainen valtakoneisto osoittaa taas, kuinka vähän se välittää sananvapaudesta. Mikä tahansa hyvä tarkoitus kelpaa syyksi kaventaa sananvapautta.

Helsingin Sanomat uutisoi, että sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan lakiehdotusta, jolla tupakoinnin esittäminen kielletään. Tarkoituksena on kitkeä tupakoinnin suoraa ja piilomainontaa.

Ei sitä toki täysin kielletä. Mikäli ajankuvan esittäminen tai muu painava syy vaatii, tupakointia saa esittää. Muuten tupakointia saa esittää vain negatiivisessa sävyssä.

Lisämausteena sopassa se, että tarkoitus on käyttää tapauskohtaista harkintaa: tämä asiasta päättävän komitean puheenjohtajan saunakaveri tekee taidetta, mutta tuo punapäinen dokumentaristi vakiintuneiden piirien ulkopuolelta on tupakkateollisuuden kätyri! Kyllä kannattaa maksaa kokouspalkkioita verorahoista taas.

Ennustan: Kimmo Sasi johdattelee perustuslakivaliokunnan olemaan sitä mieltä, että tässä ei ole mitään perusoikeuksien kannalta oleellista rajoitusta, joten laki voidaan säätää normaalissa järjestyksessä. Ja miksipä eivät sitä mieltä olisi, kun kerran ennakkosensurikaan ei ole perusoikeuksien kannalta merkittävä rajoitus.

Tässä on hieno esimerkki tilanteesta, jossa sananvapauden puolustamiseksi pitää puolustaa vastenmielistäkin käytöstä. Neil Gaiman kirjoittaa asiasta selkeästi ja vakuuttavasti. Tai kuten joku muu on sanonut: vain vastenmielinen puhe kaipaa puolustamista.

Minä olen sitä mieltä, että tupakkateollisuus on tahallaan vahingoittanut maailman ihmisten terveyttä. Minä olen sitä mieltä, että tupakointi antaa ihmiselle luuserin leiman otsaan. Mutta perkele sentään, jos tupakointi on tarkoitus lopettaa niin kielletään se, eikä siitä puhuminen.

Nykyinen linja on, että hammastikulla kaivetaan hautaa tupakkateollisuudelle. Se on täysin naurettavaa ja johtaa juuri tälläisiin ääliömäisyyksiin kuin tämä valmisteilla oleva lakimuutos. Hammastikun käyttö lapiona on niin turhauttavaa, että haudankaivajat turhautuvat eivätkä enää ajattele selkeästi ja epätoivoissaan ehdottelevat mitä tahansa purkaakseen turhautumistaan. Kaikki suhteellisuudentaju katoaa.

Lisäys 8.13: Leena kirjoittaa asiasta myös, paremmin kuin minä ja vähemmillä kirosanoilla.