Suomeen startup-kulttuuri ja heti!

Nokialla menee huonosti, on mennyt jo vuosia. Yhtiöllä ei ole ollut yhtään varteenotettavaa teknologia-alustaa puhelimiin: Symbian on vanhentunut, Maemo ei ollut valmis ja kuopattiin, eikä MeeGokaan ole valmist. Tänään Nokia ja Microsoft ilmoittivat yhteistyöstä ja sen lisäksi henkilöstöä vähennetään.

Ainakin osa potkujen saajista on Suomessa. Suomen hallitus ilmoittaa ryhtyvänsä heti toimiin rakennemuutoksen hoitamiseksi.

Minun mielestäni oleellinen osa tätä rakennemuutosta pitäisi olla se, että suomalaista startup-kulttuuria erityisesti teknologia-alalla kehitetään vahvasti.

Teknologia-ala on Suomessa vahvasti Nokian sateenvarjon alla. Kun Nokialla menee huonosti, sadoilla Nokialle myyvillä yrityksillä menee myös huonosti. On välttämätöntä saada suomalainen teknologiateollisuus seisomaan sadalla jalalla, ei vain parilla kolmella.

Suomessa on paljon osaamista, mutta osaamista käytetään hyväksi menemällä jonkun muun omistaman firmaan töihin. Nyt on tulossa tilanne, että työpaikkoja ei noin vain riitä.

Uusien firmojen perustaminen olisi yksi ratkaisu tähän. Jotta tyypillinen softan- ja raudanvääntäjä perustaisi firman, hän tarvitsee idean ja teknistä osaamista, joita hänellä on jo, ja lisäksi hän erityisesti tarvitsee apua firman pyörittämisessä: byrokratian hoitamisessa, tuotteiden tai palveluiden myynnissä, bisneksen suunnittelussa.

Mahdollisesti hän tarvitsee myös rahoitusta, mutta nykymaailmassa useimmat uudet firmat tarvitsevat sitä yllättävän vähän. Onpa luultavasti parempikin, mikäli rahaa on niukasti, se kannustaa olemaan tehokas ja keskittymään oleelliseen.