Arto Jääskeläinen, oikeusministeriön vaalijohtaja, perustelee Helsingin sanomissa 25.1.2008 tapaa, jolla sähköisen äänestyksen toteutusta auditoidaan:

Jos tässä asiassa meidän puolueettomuutemme asetetaan kyseenalaiseksi, voidaan samalla asettaa kyseenalaiseksi kaikki toimittamamme vaalit.

Arto Jääskeläinen, oikeusministeriön vaalijohtaja, perustelee TIEDE-lehdessä, 23.4.2008 vaalien tarkistuslaskennan puuttumista sähköisessä äänestämisessä:

Pilottijärjestelmä ei anna äänestäjälle varmentavaa paperikuittia; tämä olisi Arto Jääskeläisen mukaan liian hankalaa ja kallista. Äänestäjän tulee luottaa siihen, että ääni lasketaan oikein – aivan samalla tavalla kuin hän on joutunut luottamaan, ettei posti kadota ennakkoääntä ja että hänen äänestyslippuaan käsitellään huolellisesti.

Arto Jääskeläinen, oikeusministeriön vaalijohtaja, selittää Uudessa Suomessa 14.8.2008 sitä, miten hän ohjeisti väärin kansanedustajaehdokkaita vaalirahoitusilmoitusten tekemissä:

Kuten aina, laadin kirjeen ”vanhoille pohjille”, mutta epähuomiossa otin pohjaksi vuoden 2003 eduskuntavaalien vastaavan kirjeen, jossa kyseistä tekstiä ei vielä ollut. Olen tästä kömmähdyksestä, joka on käynyt ilmi vasta tätä selvitystä tehtäessä, pahoillani ja kannan siitä täyden vastuun,

On oletettavaa, ettei Jääskeläinen tahallaan tehnyt ohjeistuksessa virheitä. On myönnettävä, että ensimmäisessä kahdessa lainauksessa hän puolustautuu tahallisia väärinkäytösepäilyjä vastaan. Lopputulos on silti sama: oikeusministeriön vaaleja järjestävät ja valvovat viranomaiset ovat jo tehneet virheitä, eivätkä he siis ole täydellisen luotettavia.

Tässä ei tietysti ole mitään uutta tai paheksuttava. Ihminen on erehtyväinen. Vaalit pitää kuitenkin toteuttaa siten, että tämä erehtyväisyys otetaan huomioon.

Opastusvirhe tuli ilmi, kun asiaa tutkittiin. Miten tutkitaan sitä, ettei sähköinen äänestyskone laske ääniä väärin, kun tarkistuslaskentaa ei voi tehdä ja laitteiden toiminta on valmistajan liikesalaisuus?

Tällä hetkellä oikeusministeriön vastaus on, että äänestäjien on vain luotettava siihen, että oikeusministeriön valitsemat audioijat ovat löytäneet kaikki ongelmat ja että oikeusministeriön valvonnassa koneiden valmistaja korjaa ne oikein.

Koska oikeusministeriö on luotettava.