Allekirjoitinpa sitten minäkin hiljattain Piraattipuolueen kannattajakortin. En ole samaa mieltä puolueohjelman kanssa kaikissa kohdissa. Puolueohjelmansa luettelee seuraavat pääkohdat:

  1. Epäkaupallisen kopioinnin täydellinen vapauttaminen
  2. Tekijänoikeussuojan lyhentäminen 5–10 vuoteen julkaisuhetkestä.
  3. Ohjelmisto- ja lääkepatenttijärjestelmien lakkauttaminen.
  4. Yksilön oikeuksien, erityisesti yksityisyyden suojan ja sananvapauden, turvaaminen.
  5. Kuluttajansuojan toteutuminen myös sähköisessä kaupankäynnissä.

Olen jopa sitä mieltä, että puolueen nimi on huono: minusta sana "piraatti" pitäisi pitää pelkästään ihan oikeaa merirosvoa tarkoittamassa.

Ei kuitenkaan ole mitään estettä sille, että kannatan puolueen perustamista. Nykypuolueet eivät näistä asioista juuri välitä tai ovat jopa väärää mieltä. On siis positiivista, että joku haluaa niitä puskea edes jotenkuten oikeaan suuntaan.

Minusta olisi itse asiassa tyhmää jättää kortti täyttämättä vain siksi, että puolueen kannat eivät ole täsmälleen samoja kuin omani: jos se olisi vaatimus, mikään puolue ei olisi olemassa, koska jokainen puolue on kompromissien kasa.

Kannattajakortin täyttämisessä on sekin hyvä puoli, että se ei sido mihinkään. Se ei ole jäseneksi liittyminen, eikä edes kannanotto puolueen linjan puolesta. Se on vain ja ainoastaan kannanotto sen puolesta, että puolue tulisi perustaa.

Jos minulla ei olisi mitään muuta syytä kannattaa Piraattipuolueen perustamista, niin tämä riittäisi: näistä asioista on vain vähän debattia suomalaisessa poliittisessa keskustelussa ja sekin vähän on lähinnä kolmen ison hymistelyä ja masinoinnin paheksumista. Kolme suurta puoluettamme esimerkiksi ovat tekijänoikeusasioissa aika tiukasti suuren mediateollisuuden talutusnuorassa. Jotta tälle asialle tapahtuisi yhtään mitään, pitää jonkun pitää asiasta ääntä.

Haastankin siis kannattajakortin täyttämään kaikki, jotka välittävät yhdestäkään Piraattipuolueen puolueohjelman kohdasta, riippumatta siitä, ovatko puolesta vai vastaan. Poliittinen kenttä tarvitsee ravistelua ja se onnistuu parhaiten päästämällä pieni terrieri vapaaksi.

Lisää tietoa:

(Selvennyksesi lisään vielä, että Piraattipuolueen puolueohjelma ei kata kaikkia asioita, joista minä välitän.)

Lisäys: Mikko avautui aiheesta samanaikaisesti, omalla tyylillään.