Olen viime päivinä miettinyt sitä, kuinka ironista on se, että Suomessa kokeiltava sähköinen äänestäminen ei kelpaa niille, joiden koodia laitteessa käytetään.

Tai ainakaan se ei kelpaa minulle: minun koodiani on järjestelmässä, joka nähtävästi on rakennettu Knoppixin päälle. Minä en sähköiseen äänestysjärjestelmään luota.

Ainakaan en luota sellaiseen, jota Suomeen ollaan puskemassa ja jota on tehty siten, kuin suomalaista järjestelmää on tehty: tarkistuslaskentaa ei voi suorittaa eikä järjestelmän toimivuuttakaan voi tarkistaa liikesalaisuuksien takia.

Kansalaisten on vain luotettava siihen, että viranomaiset ja järjestelmän toimittaja hoitavat hommansa hyvin ja oikein. Jos tämä järjestelmä otetaan käyttöön, miten paljon maksaa ostaa valta Suomessa? Yhden krakkerin viikon tai kahden palkan verran.

Luottavakin sähköinen äänestysjärjestelmä voitaisiin rakentaa: äänestyskopissa oleva laite voisi tulostaa äänestyslipun, joka pistetään perinteiseen tapaan uurnaan. Näin tarkistuslaskenta onnistuu ja kaikki isot luotettavuusongelmat katoavat. Tätä ei kuitenkaan ole haluttu Suomessa tehdä. Miksi?

Lisätietoja esimerkiksi Effin Sähköäänestys-FAQ:sta.